In de Rotterdamse haven komen per dag heel veel schepen. Dat zijn allemaal verschillende schepen zoals containerschepen en olietankers. Deze schepen hebben allemaal een andere lading. Ook zijn er boeien en palen waar schepen hun vracht en goederen op een ander schip kunnen overslaan. Dat kan 24 uur per dag en alle dagen van de week.
schepen
De grootste olietanker in de haven van Rotterdam was de Knock Nevis. Zijn lengte was bijna 460 meter. Het schip was groter dan het Amerikaanse vliegdekschip USS Enterprise. De Knock Nevis had een breedte van bijna 70 meter en een diepte van meer dan 24 meter. Het schip is in 2009 gesloopt. Er is geen schip dat groter is dan de Knock Nevis. Er zijn ook hele grote containerschepen. De grootste is de Marco Polo van 396 meter lang en 45 meter breed. Dat schip is één keer naar Rotterdam gekomen op 16 december 2012.
Er zijn ook binnenvaart schepen die naar Rotterdam komen. Vanaf daar varen ze bijvoorbeeld door naar Amsterdam. Deze schepen varen alleen in Nederland en niet naar het buitenland. De voorraad van de schepen gaat met containers via treinen, vrachtwagens verder het land in.
Soms varen er kleinen schepen voor de grote boten. Deze scheepjes helpen de grote boten om op of bij de bestemming te komen en nergens tegen aan botsen.
lading
De schepen vervoeren heel veel spullen zoals: speelgoed, olie en kolen, computers, kookspullen, meubilair, hout, metaal, glas, auto's, tv's/cd's, papier/karton, baksteen en cement.
boeien en palen
De haven van Rotterdam heeft op open zee ook boeien en palen. Bij deze boeien kun je de lading van het ene schip overladen naar het andere schip. Alle schepen, groot en klein, kunnen alle dagen van de week en de hele dag hier naar toe. Ze moeten dan wel een boei reserveren. Dat kan via de computer. Er zijn regels waar je je aan moet houden als je de boeien en palen gebruikt. Je moet betalen voor het gebruik. Grote schepen betalen meer dan kleine schepen en je betaald een soort van uurtarief.
Maak jouw eigen website met JouwWeb